Apa és fia egy festmény, a Guernica  előtt állt.
A kép rémületbe ejtette a srácot, aki előbb csak elfehéredett, utóbb csendesen sírva fakadt.
Az apa látta a történteket, de meg se moccant – háta mögött fejcsóválva súgtak össze az öregasszonyok. Nem sok idő kellett, hogy egyikük fogadatlan prókátorrá váljon: a nő nagymamás gügyögéssel, csokoládéval a kezében indult megvigasztalni a gyermeket, de az erő, mi a férfi tekintetéből vágódott felé úgy sodorta el, mint száraz levelet a viharos őszi szél.

Ekkor az apa a fiához fordult, s megszólalt:
-Fiam, mit látsz?
A fiú könnyeit nyeldekelve hajolt közelebb a kép mellett lévő táblához, és lassan betűzte.
-Pablo Pi…casso: Gu…guernica
A férfi elmosolyodott, majd újra megkérdezte:
-Fiam, mit látsz?
-Egy festményt. Apa. Ez iszonyú! Emberek halnak meg, és az a ló…
-Fiam mit látsz?
A kisfiú lassan abbahagyta a hüppögést
Elszánt tekintettel állát vakargatva meredt a képre, majd egyszer csak megszólalt
-Színeket.
-Ez az! – kiáltott elégedetten a férfi.
Gyengéden megsimogatta a kisfiú fejét, leguggolt, s mikor tekintetük egy vonalba ért, megszólalt.
-Nem látsz mást, csak színeket. Az iszonyat nem bennük van; ezek ugyan azok a színek, amelyekből a szivárvány is áll! Az elméd, a fejedben lévő képek teremtik a félelmet: a tegnapi film, a tegnapelőtt olvasott könyv…vagy akár az, ahogy édesanyáddal nevelünk.

A férfi elhallgatott, térdeplő alakjából szeretet áradt. Elégedetten nézte fia szemében az értelem csillogását, s miután látta, hogy szavai gyökereket eresztettek, tovább beszélt.
-Mert bizony mi is tévedhetünk. A lehető legjobbat próbáljuk adni neked, de tévedhetünk. Akaratlanul is beléd ültethetünk olyan gondolatokat, melyek hatására a színek helyett félelmet látsz. S míg mi, édesanyáddal a lehető legkevésbé akarunk befolyásolni, sajnos a körülötted lévő emberek pont fordítva vannak ezzel: Minden pillanatodat megpróbálják elvenni, hogy a valóság helyett azt lásd, mit láttatni akarnak veled.

A szívedben ne félelem legyen szivárvány helyett!

A férfi karjába vette fiát, s miközben a következő kép elé léptek, megszólalt:
-Mindig jusson eszedbe, amikor azt hiszed, hogy igaz, amit látsz, valójában nincs más, csak színek. Csak részek. Csak pacsmagok. Ami pedig az önálló színekből képet alkot, az nem az igazság, csak lehetőségek egyetlen tükröződése.

 

– A.J. Christian: A teljesség tekintete –

Apa és fia