Mit jelentenek a szimbólumok számunkra? Szükségünk van-e rájuk? Vagy csak egy gyerekes játék, rajzolgatás, képzelet világa az egész, amire nekünk, “komoly” embereknek, akik az élet nagy kérdéseiben döntünk, nincsen egyáltalán szükségünk?

A mai világban, ebben a hatalmas információ áradatban már alig tudunk eligazodni.
Mire megértünk valamit, már zúdul is következő adag, ami feldolgozásával megpróbálkozunk, de ha sikerül is – a következő özönnél már a stressz, az idegesség, a feszültség, a veszekedés lesz úrrá rajtunk.

Hogyan tudunk ebben a hatalmas, egy idő után átláthatatlan zűrzavarban rendet teremteni?

Úgy, hogy leegyszerűsítjük a dogokat, s egy-egy egységet egy–egy szimbólummal helyettesítünk. Így átláthatóvá, érthetővé válik az egész. Már nem csak egy hatalmas “ismeret tömeget” látunk, hanem rendet.

Ha rend vesz bennünket körül kívül, akkor ez a rend megjelenik belül is.
A renddel együtt persze jönnek a feladatok is, de a béke is áthatja.
Már nem kell kapkodnunk, menekülnünk, már csak a feladat marad, amit meg kell oldanunk.

A szimbólumok egy része – teljesen egyedi.
Mindenkinek megvan a saját elképzelése, a saját szívének az üteme, amit más nem érthet.
Hogyan is érhetné?
Hisz más nem tudhatja, hogy az én “kismackóm” mit jelképez nekem?
Mennyi átható szeretetet sugároz az én szobámban – másnak egy kopott medve csak.
Nem tudhatja, hogy a féltve őrzött kavicsom a szerelem jelképe…neki egy kődarab.

A saját szimbólumaink mellett viszont segítségképp ezer és ezer olyan jelkép van, mely alatt mindenki hasonló fogalmat ért, ezzel segítve a könnyebb, jobb tájékozódást a mai, rohanó világunkban (Legáltalánosabb, pl. a közlekedési táblák)

Az asztrológia szimbólumai is ezt az átláthatóságot segítik számunkra. Egy körben, egy mandalában van belesűrítve a szimbólumok által az egész életünk, az egész energia rendszerünk, feladataink, vállalásaink, lehetőségeink.

Minden ember személyisége nagyon összetett, hisz nem egy életen vagyunk túl, sok-sok tapasztalatot szereztünk már.
A cél mindenkinek ugyanaz – megtanulni a feltétel nélküli szeretetet, elfogadni alázatosan, hogy a “tenger egy cseppjei” vagyunk – s menni a fény felé.
De a cél felé vezető út ezer és ezer. A pillanatnyi fejlettségünk függ, hogy eddig mennyi utat jártunk be, mennyire vagyunk tudatosak, mennyire vágyunk elhagyni azokat az öncélú tulajdonságainkat, melyek által önzővé, akaratossá, iriggyé, stb. váltunk.

A bennünk levő tudást, érzelmet, a személyiségünket – különböző szimbólumok jelenítik meg az asztrológiában. Ezek egymással hadban állva, egymást kiegészítve – színesítik jellemünket.

A mitológiában elmerülve, de a fizikai világban is megfigyelve, könnyen megérthetjük, hogy miért épp ez vagy az, egy-egy típusnak a szimbóluma?

Miért épp a Jupiter hozza a bőséget? A csillagos égen Naprendszerünk legnagyobb bolygója a Jupiter.
Miért épp a Szaturnusz a hidegség, a korlátozás jelképe, a határ őre? Ő az, akit a valóságban is jégből és kőzetekből álló gyűrűk ezrei veszik körül korlátozásképp.
Miért épp a Vízöntő bolygója az Uránusz, aki nem tud beállni a sorba?Már külső megjelenésében is az Uránusz az égen vízszintes tengellyel áll, eltérve az összes többi bolygótól – be nem állva a sorba, jelezve különlegességét, extrémitását. Az Uránusz felfedése is olyan robbanásszerű volt, mint amit jelképez önmaga is.

Nagyon mély tudás, bölcsesség jelenik meg egy-egy szimbólum mögött.
Figyeljük meg életünkben a saját jelképeinket.
Gondolkozzunk el, hogy:

  • Milyen virág lennék, ha virág lennék?
  • Milyen állat lennék, ha állat lennék?
  • Milyen hangszer lennék, ha hangszer lennék?” 

Ezek is egy-egy szimbólumok.
Nagyon sokat elárulnak rólunk.
Azt, amit nem akarunk meglátni, amivel nem akarunk szembe nézni.
Pedig a Föld kétpólusú: Mindannyiunknak megjelenik a “sötét oldala” is, amit még magunknak sem akarunk bevallani. (Mert úgy szeretnénk szépek lenni!) De amíg ezt nem látjuk meg, nem öleljük át, nem vállaljuk fel, addig nem tudjuk elengedni. Addig hozzánk tartoznak.

Az asztrológia ebben is tud segíteni nekünk.
Meglátni a saját “sötét” oldalunkat.
Megmutatja magát, annak ellenére, hogy a fiók legmélyére szeretnénk dugni.

Szimbólumok segítnek nekünk látni (mint a kismackónk), amibe beletesszük az érzéseinket, s megint csak szimbólumok segítenek nekünk, hogy amit nem akarunk látni, azt megláthassuk.

Hogy egy szebb, tisztább, őszintébb élet felé tudjunk menni.

Szimbólumok és az Asztrológia