A testünkre, lelkünkre, szellemünkre vigyáznunk kell.
Döntő fontosságú, hogy e három szint harmóniában legyen.
Az akaratvilág, az érzelemvilág, az értelemvilág egyensúlya!
Az akaratvilág erői – a remény.
Az érzelemvilág szeretete – az alázat.
Az értelemvilág bölcsessége – a hit.
Hiába fejleszti ki valaki értelemvilágát, ha szeretete elsorvad. Tudása értéktelenné, semmivé válik. Hiába fejleszti ki valaki érzelemvilágát, ha nincs benne bölcsesség. A szeretet oktalanná, vakká válik! És hiába fejlesztik ki valaki értelemvilágát és érzelemvilágát, ha akarata nincs a megismert igaz és jó megvalósítására, tudása és szeretete semmivé válik.
Ahogy Váci Mihály írja a “Még nem elég!” c. versében: “A jó szándék kevés!
Több kell az értelem!
Mit ér a hűvös ész?
Több kell az érzelem!”

Test
“A nyugodt, kilazított, feszültségmentes test elősegíti a szellemi békességet!
A szellem és test feszültségmentesítésének egyik fő eszköze a mélylégzés.
Ez az emberi test egyik igen fontos eszköze az isteni erő befogadásához.
A mélylégzés a prána anyagi párlatának – az oxigén felvételének – tökéletes eszköze a test minden sejtje számára. Minden sejt percenként többször megkapja az oxigént! Nem mindegy az, hogy e berendezést hogyan használjuk! Elégtelen légzéssel, káros szenvedélyeinkkel tönkretesszük-e, vagy a mélylégzés szervezetre oly csodálatos hatását alkalmazzuk-e? Szellemi feszültségmentesség, szellemi béke, bensőcsend állapota – a Krija jóga, az életerő-terápia – alapfeltétele. Aki minden időben, még a legnagyobb megpróbáltatásokban is nyugodt tud maradni, és megrendíthetetlen a bizalma az Erőben, Istenben, a Természetben, az szellemileg feszültségmentessé válik.”

Lélek
A lélek harmóniáját a bennünk levő szeretet erősíti. Amikor nem nézünk szembe a felénk jövő “tanításokkal”, amikor elmenekülünk – akár munkába, akár haverokhoz, akár cigarettába, italba, drogba – akkor nem vállaljuk a felelősséget az életünkért.
Akkor a fájdalmat, ami mindig jelez, hogy baj van, elfojtjuk, s nem megoldjuk.
De – a feladatunk itt a Földön a tisztulás, az akarat oldása – amit nagyon sok munkával, tudatossággal, önismerettel lehet csak tenni.
Amikor nem a külvilágot tesszük felelőssé életünkért, hanem elismerjük, hogy “bár a háborút nem én okoztam, de bizonyosan nem véletlen, hogy benne vagyok. Haragos, viszályos gondolatok –e nyém is. – Gondolj szépeket! – Nem könnyű. Igen. Bajban, viszályban szépeket gondolni. Mosolyogni. Igen. Ez az ember egyik feladata.
Megérteni, hogy haragvásom okozta ezt, s a mosolyom okozza majd a tündöklést.”

Szellem
A természettől tanulhatunk, csak figyelnünk kell.
“A növényvilág legfőbb törvénye: két főparancsot teljesít. Minden növény életindulása a föld mélyében kezdődik. Megindul az élet – egyik része lefelé fut a mélybe, föld felé törekvő – geotrop – ebből lesz a gyökér. A másik része felfelé fut a magasba – heliotrop – Nap felé törekvő. Ez a jelenség a földi életnek – az emberi életnek – azt az alaptörvényét tükrözi, hogy nem szabad csak a Föld, az anyag felé törekednünk, hanem abból csak a táperőket magunkba szíva szellemünkkel fölfelé kell törekednünk a magasba. Nap felé törekvő életet kell élnünk.”

Idézetek: Makk Istvántól és Biri Magdolnától

Test – lélek – szellem egyensúlya